Levad

Üheski meie leivas ei ole kasutatud pärmi.

Kohevaks on nad saanud tänu pikale, 12-tunnisele kääritamisprotsessile meie vana ja auväärse 13-aastase juuretise toel pagari munukse pilgu all. Leiva valmimisprotsess on pea üksüheselt sama nagu koduses leivateos, põlvest põlve.

Meie leivad sisaldavad ainuüksi Eestis kasvatatud rukkist jahvatatud rukkijahu. Kiviveski rukkipüül ja täistera jahu jõuavad meile Lauri-Jaani talust Läänemaalt. Nende tooteid olete kindlasti märganud kaupluste lettidel, Jahu-Jaani kaubamärgi all.

Leiba ep panda lava piale seliti ega küliti.
No ega mõjale koa ep panda.

Muhu leib seemnetega

850 g Koostis: rukkijahud (kroovjahu, kiviveski jahvatusega püüli- ja täisterajahu), joogivesi, punased rukkilinnased, Cara Aroma linnased, kanepiseemned, linaseemned, päevalilleseemned, Demerara suhkur, meresool

Muhu Pagarite esimene lapsuke on tõeline klassika: tume leib, mis on just õige leiva välimuse ja maitsega. Selles on omavahel tasakaalus soolased, magusad, hapud ja röstised noodid. Rikkaliku maitsepaleti eest vastutavad ahjus küpsenud lina- ja päevalilleseemned. Krõmpsuvad kanepiseemned toovad juurde üllatusmomendi ja seovad kõik maitsed ühtseks tervikuks kokku. Eriti hea on Muhu seemneleib otse ahjust veel auravana koos taluvõi ja meresoolahelvestega. Muhu seemneleiva täiuslik kooslus tekib tooreste kaladega, näiteks õrnsoolatud siia või graavilõhega. Muhu moodi kalaäkis on aga kõikse õigem leiva paariline.

Muhu leib koriandriseemnetega

850 gr. Koostis: joogivesi, kiviveski jahvatusega täistera rukkijahu, Demerara suhkur, punased rukkilinnased, koriandriseemned, meresool.
Oleme üritanud kopeerida ajaloolist Borodino leiba, mis omal ajal Saaremaa üleilma kuulsaks tegi. Borodino leiva iseäralik maitse saavutatakse tänu koriandriseemnetele. Koriandriseemnetega leiba valmistatakse üksnes Balti-Jaama turul.

Muhu leib ristköömnetega

850 gr. Koostis: rukkijahud (kiviveski jahvatusega püüli- ja täisterajahu, kroovjahu), joogivesi, Demerara suhkur, seemned (päevalille-, kõrvitsa-, koriandriseemned, köömned) 7,5%, punased rukkilinnased, meresool, ristiköömned 0,5%

Muhu leib eksootiliselt idamaises kuues pakatab sügavatest maitsetest. Lisaks ristiköömnetele (ehk fenkoliseemnetele) on leib täis pakitud hamba all krõmpsuvaid päevalille- ja koriandriseemneid ning grammikese eestipäraseid köömneid. Röstise karakteriga ja õrnalt karamelli järgi lõhnavat leivapätsi katab kaunis kõrvitsaseemnedekoor. Suhkrut on leivas vähe, ka hapukus maskeerub teiste maitsete taha. Ristiköömnetega leib on suurepärane hummusekattega söömiseks või truuks kaaslaseks idamaiste toitude kõrvale.

Šokolaadine leib jõhvikate ja pähklitega

850 gr. Koostis: rukkijahud (kroovjahu, kiviveski jahvatusega püülijahu), joogivesi, Demerara suhkur, kuivatatud jõhvikad 6%, sarapuupähklid 6%, punased rukkilinnased, šokolaadilinnased, šokolaad (kakaomass vähemalt 60%), kakao, meresool 

Tõelise maiuspalana mõjuv peenemast rukkijahust juuretisega kääritatud tume leib on nagu Tootsi peenar. Siin leidub kõike: sarapuupähkleid, kuivatatud jõhvikaid, rukkilinnaseid ja kakaod, magususe rõhutamiseks ka Demerara toorsuhkrut. Värvuselt jääb leib tumepruun, peaaegu mustjas. Tegemist oleks justkui pähklite ja jõhvikatega pikitud šokolaaditahvliga, aga seda leiva vormis. Maitse jääb suhu jõuliselt šokolaadine, magus ja rikkalik. Leiba võiks soovitada pidulauale, klassikalise leivakreemi valmistamiseks või niisama omaette turgutava ja maitsemeeli ergutava vahepalana.

Muhu leib sarapuupähklitega

Koostis: rukkijahud (kiviveski jahvatusega püüli- ja täisterajahu, kroovjahu), joogivesi, Demerara suhkur, sarapuupähklid 10%, meresool

Hõrk rukkijahust tervete kooritud sarapuupähklitega leib on tõeline gurmee-elamus. Poole rukkijahust moodustab täisterajahu, mis teeb heledamapoolse leiva teralise tekstuuri veelgi nauditavamaks. Eheda maitse eest vastutab hapukas juuretis. Pähklid võimutsevad maitses täielikult. Eriti pääsevad leiva pähklised nüansid esile seda röstides või võiga praadides. Sobib ideaalselt juustuvaagna kõrvale või röstituna pehme kitsejuustu ja voolava meega söömiseks. Nutellaga saab pähklileivast valmistada jumaliku magusa-ampsu.

Muhu leib lambaläätsedega

850 gr. Koostis: rukkijahud (kiviveski jahvatusega püüli- ja täisterajahu, kroovjahu), joogivesi, juuretis, Cara Aroma linnased, lambaläätsed, meresool

Heledama tooniga leib meenutab välimuselt vana head lapsepõlvest tuntud vormileiba. Lambaläätsed ei esita siin soolot, vaid jäävad maitses pigem tagaplaanile. Leib on neutraalse loomuga, kergelt hapukas, ilma igasugu magusate nootideta. Sobib absoluutselt kõigega: nii liha- kui kalavõileiva materjaliks, aga kindlasti ka supikõrvase kõhutäitena.

Muhu leib ürtidega

850 gr. Koostis: rukkijahu (kiviveski jahvatusega täisterajahu, kroovjahu) vesi, õunaäädikas (Ideafarm), meresool, kuivatatud ürtide segu (petersell, küüslauk, tüümian) ca 2,45% 

Kääritatud rukkileib ürtidega jääb värvuselt heledam. Soolases leivas pole terakestki lisatud suhkrut ega linnaseid, see-eest on rohkelt küüslauku ning kuivatatud ürte, täpsemalt peterselli ja tüümiani. Suus tunneb ära täisterajahu teralise tekstuuri. Hapukust lisab saaremaine Ideafarmi õunaäädikas. Leiba soojendades võimendub ürdisus olulisel määral. Ideaalne leib koos lambalihaga söömiseks või tõhusalt kõhtu täitva lihavõileiva alusena.

Rukkikakuke

Rukkikakuke on väiksem formaat meie tavalisest seemnetega leivast. Algselt oli selle vastu huvi hamburgerimüüjatel, aga tänaseks oleme leidnud, et tegemist on suurepärase tootega neile, kes armastavad küll meie leiba, aga lihtsalt ei jaksa suurt pätsi ära tarvitada.