Leva rõpsud

Ainulaadsed pitsleivad, mida valmistatakse vaid Muhus, tunduvad olemuselt õhkõrnad ja õhulised. Niivõrd peent käsitööd tasub kõigepealt silmadega süüa, see on täitsa Muhu pättide mustrite vääriline. Esiteks valmib leib, siis see vinnutatakse tahkeks, lõigatakse sellest ülipeenikesed viilud, mis mõõduka ahjukuumuse käes omakorda krõbedaks kuivavad. Pitsleivad krõmpsuvad ja murenevad kenasti hammaste vahel.

Töö annab levale õige maegu.

Muhu pitsleib seemnetega

100 gr. Koostis: rukkijahud (50% täisterajahu), joogivesi, Demerara suhkur, lina-, päevalille- ja õlikanepiseemned, jahvatatud rukkilinnased, meresool

Juuretisega küpsetatud seemnetega käsitööleivast lõigatud õhukestest viiludest saavad eriti rukkised pitsleivad. Jahvatatud rukkilinnased lisavad maitsesse täidlust veelgi juurde. Hamba all krõmpsuvad mõnusasti lina-, päevalille- ja õlikanepiseemned. Mis siin varjata, meie lemmikleivast sünnivad klientide enimarmastatud pitsleivad. Nii lihtsalt on – loodame, et ka jääb. Pane neid siis kas niisama suhu, pudista salatisse, supi peale või serveeri juustuga.

Muhu pitsleib ristiköömnetega

100 gr. Koostis: rukkijahud, joogivesi, Demerara suhkur, seemned (päevalille-, kõrvitsa-, koriandriseemned, köömned) 7,5%, jahvatatud rukkilinnased, meresool, ristiköömned 0,5%

Ristiköömnetega pitsleibades on peent joont, siinne segu vürtsidest ja seemnetest tundub eestlasele uudne. Apteegitilli- ja koriandriseemned ning köömned annavad idamaiseid nüansse, tulemuseks on justkui kauge külalise toodud kingitus maa ja mere tagant. Leivakrõpsu seest leiab ka hulgaliselt tekstuuri lisavaid seemneid: päevalille ja kõrvitsa omi. Söö pitsleibu hummusega või muude vürtsikate möginatega.

Muhu pitsleib sarapuupähklitega

100 gr. Koostis: rukkijahud (50% täisterajahu), joogivesi, sarapuupähklid, Demerara suhkur, meresool

Röstitud sarapuupähklid on saartele nii ainuomased, nendega pikitud pitsleib esindab enim kohalikku toidukoloriiti. Täisterajahu teeb maitse tummisemaks, karamelline suhkur lisab mõnusa magusa meki. Võta vaid juustud lauale, soovitavalt saaremaised, ning naudi juustu ja pitsleiva kooslust täie rauaga.

Šokolaadine pitsleib jõhvikate ja sarapuupähklitega

100 gr. Koostis: rukkijahud, joogivesi, Demerara suhkur, sarapuupähklid, kuivatatud jõhvikad,  rukkilinnased, šokolaadilinnased, kakao, meresool

Kõigest heast ja paremast koosnevale pitsleivale on lisaks tumedale mõrušokolaadile hulka pandud veelgi sügavama maitse saamiseks kvaliteetset kakaopulbrit ja šokolaadiseks röstitud rukkilinnaseid. Pitsi sisse on ära peidetud ka kuivatatud jõhvikad ja röstitud sarapuupähklid. Välja tuleb üks õite magusa mekiga lohutust ja elevust toov vahepala, mille kõrvale ei olegi midagi rohkemat vaja, täiesti võimeline iseseisvalt südameid vallutama.

Muhu pitsleib küüslauguga

100 gr. Koostis: rukkijahud, joogivesi, Demerara suhkur, seemned (lina-, päevalille-, õlikanepiseemned) 7%, jahvatatud rukkilinnased, meresool, küüslauk

Küüslauguga pitsleiva juures on esmatähtis ehe küüslaugune karakter, mis pärineb otse toorest küüslaugust välja pressitud mahlast. Tekstuuri lisamise tarvis läheb tainasse jahu hulka lina-, päevalille- ja õlikanepiseemneid. Täidlase maitse rõhutamiseks küpsetatakse krõpsud osaliselt täistera-rukkijahust. Tulemus väärib küünlaid. Krõmpsutades vallandub suus tõeline maitseteparaad. Küüslaugukrõpsuga saad koos manustada igasugu pasteete, lihalõike ja miks mitte ka baklažaanist küpsetatud roogi.

Rukkikrõpsud seemnetega

130 gr. Koostis: kiviveski jahvatusega täistera-rukkijahu, päevalilleseemned, seesamiseemned, linaseemned, kõrvitsaseemned, Tammejuure Talu rafineerimata rüpsiõli, Himaalaja sool

Rohkete seemnetega täistera-rukkijahust krõpsud võluvad juba välimuselt. Pikad krõbedad laastud kubisevad ahjus röstunud seemnetest. Suhkrut ei ole krõpsude tegemisel üldse juurde pandud. Maitsesse jääb püsima linaseeme, tunda on seesamiseemnete ja rapsi õlisust, taamal ka kõrvitsaseemne ja päevalilleseemne rösti. Seemnekrõps on mõnus toitev soolane vahepala, mis pole suus pude ega jahuselt kuiv. Tervisliku supertoiduna saab rukkikrõps kindlasti toitumisnõustajate lemmiksnäkiks, aga kannatab välja ka lihtsa võileibade ja suupistete alustala rolli. Tõelised gurmaanid jääksid rukkikrõpsuga samuti mõmisedes rahule.

Rukkikrõpsud kanepiga

130 gr. Koostis: kiviveski jahvatusega täistera-rukkijahu, päevalilleseemned, linaseemned, kõrvitsaseemned, Tammejuure talu rafineerimata rüpsiõli, Vegeteini kanepiproteiin ja kanepikoorejahu, Himaalaja sool

Toiteväärtus: valmis krõpsu valgusisaldus 20,9%, kiudaineid 15,2%

Leivased rukkikrõpsud kanepiga on tõeline hitt-tervisetoode, mis korraga paitab nii kõhtu kui ka meeli, ja mis kõige rõõmustavam: krõpsud on äärmiselt maitsvad, isegi kergelt sõltuvusttekitavad. Sügava maitse ja täidlase aroomiga krõpsud valmivad täielikult ilma lisatud suhkruta. Pähklisuse eest vastutavad röstitud seemned ja kanepikoor. Lõhnas on aimatavalt tunda herneid meenutavat nüanssi. Kanepisegu toob suhu täidlust ja umami-mekki. Tume ja krõbe rukkikrõps toimib kena vahepalana, passib peenemaks purustatuna salatile tekstuuri lisamiseks ning käitub nagu ideaalne krõps igasugu dipikastmete manustamiseks.